Hielkje

Hielkje

Voormalig vrachtschip

Specificaties

Voormalig vrachtschip
Bouwjaar: 1923
Werf: Onbekend, waarschijnlijk in Leeuwarden
Lengte: 19,80
Breedte: 3,60
Diepgang: 1,30

Motor: DAF
Type: 615
Vermogen: 120pk

Het verhaal van het schip

In 1923 werd mijn schip dat nu de “Hielkje” heet in Friesland gebouwd als de “Vlecke Joure” . De werf is mij niet bekend maar het zal waarschijnlijk in Leeuwarden zijn gebeurd. In opdracht van S. de Vries uit Joure. De “Vlecke Joure” voer voor Douwe Egberts om vanuit Joure koffie, thee en tabak te distribueren en mogelijk ook om de verbinding met Harlingen te onderhouden.
De werf heeft zeker een grote ervaring gehad in het bouwen in van snelle stalen zeilschepen, mogelijk skutsjes, gezien de buitengewoon rond en rank gebouwde romp.
Uiteraard stond er een langzaamloper in. Het scheepvaartregister meldt 20 PK. Een motorluik en een klein stuurhuis. Daarvan waren de restanten nog zichtbaar.
In 1942 is het schip in de visserij terecht gekomen. Er is een bun in geklonken, er werd een vlak dek opgebouwd met voorop een roefje en achterop een stuurhuis met lieren.. Mast en gieken voor de sleepnetten. Het schip werd in Leeuwarden geregistreerd. Het schip ging vissen onder de naam “Libra” en later “Leander”.
Toen ik de Leander kocht in 2003 voer het vanuit Den Oever als sportvisschip met Dirk Zomerdijk als eigenaar als WR 134.
Inmiddels stond er een DAF 615 in.
Op 29 juli 2004 werd de Leander door mijn vader “Hielkje” gedoopt, naar zijn moeder die op een zeilend vrachtschip werd geboren.
Vanaf 2004 ben ik het schip gaan verbouwen: eerst de bun dicht in 2005. in 2007 het hele dek eraf en een nieuw erop, door Ando Heijnis en Kees van Drie in Arnhem. In 2008 nieuwe techniek door Casper Helldorfer in Arnhem en een mooie houten stuurhuisopbouw door JanGeert van Diepen in Leeuwarden.

naam website

Alycon met ijsploeg


Reageren is niet mogelijk.