Rhein

Rhein

Directievaartuig

Specificaties

Type: Bereisungsboot (inspectievaartuig)
Afmetingen: 16,50 x 3,18 x 1,10m
Bouwjaar: 1938
Bouwwerf: Bodan Werft, Kressbronn am Bodensee
Motor: Deutz SA4M 317 (1938)

Het verhaal van het schip

De ‘Rhein’ is in 1938 voor de WSA Heidelberg gebouwd (Wasser- und Schifffahrtsamt). Buiten de naam Rhein droeg het schip bij de WSA ook nog de aanduiding “M8” (M voor Motor).
Het schip werd gebruikt voor inspectievaarten (“bereisungen”) op de Neckar. De Neckar werd tussen 1921 en 1935 tot Heilbronn als vaarweg voor de grote scheepvaart uitgebreid.
Door zijn functie is de voorkajuit de grootste ruimte aan boord. Daardoor was het schip ook voor representatieve doeleinden inzetbaar. Daarentegen is het stuurhuis voor de huidige begrippen erg klein. Het zonnedak op het achterschip was een standaardlevering van de werf, maar werd bij de WSA meestal gedemonteerd in verband met sneeuwlast in de winter.
Na de oorlog werden inspectie- en representatie opdrachten bij de WSA steeds meer met andere vaartuigen uitgevoerd. Schepen zoals de ‘Rhein’ werden niet meer gebouwd. Voor de huidige scheepsbouwmaatstaven is de Rhein erg smal. De slanke romp is een gevolg van de technische tijdgeest van die tijd. ‘Lange schepen zijn snel’ was toen het uitgangspunt, hoewel dat nog steeds onderkend is.
Tegelijkertijd past een smalle boot ook goed in de manier van transporteren van het schip. Het schip werd namelijk van de werf per spoor naar de Neckar getransporteerd. Het machinekamer bovenlicht inclusief schoorsteen en het bovenste deel van het stuurhuis werden voor het transport eraf gehaald. Het berghout rond om het schip werd pas na het transport aangebracht, hierdoor werd het berghout gezien als een ‘lokale overbreedte’ en bleven de afmetingen van het schip binnen de toen toegestane maximale transportbreedte van 3 meter.
In 1980 hebben de huidige eigenaren het schip overgenomen. Het schip heeft op verschillende plaatsen in Duitsland gelegen en heeft nu een ligplaats in Speyer, Rijnkm 400. Het schip vaart szomers vaak in Nederland.

website


Reageren is niet mogelijk.