‘t Majeur

‘t Majeur

Luxe motor

Specificaties

Bouwjaar: 1932
Bouwwerf en plaats: Boot, Alphen a/d Rijn
Type schip: Luxemotor
Afmetingen:
Lengte: 26,10 M
Breedte: 4,58 M
Diepgang: 1,20 M
Kruiphoogte: 3,10 M

Het verhaal van het schip

’t MAJEUR is een luxemotor, in 1932 bij Boot in Alphen a/d Rijn gebouwd in opdracht van een Amsterdamse aardappelkoopman; ze voer vervolgens, waarschijnlijk, onder de naam WUTA (Wacht Uw Tijd Af).
Na oplevering bleek het schip te hoog voor de Amsterdamse bruggen met als gevolg dat de koopman haar terugbracht en weer met zijn tjalk is gaan varen.

Ze heeft bij Boot een jaar voor de wal gelegen en is toen door een bedrijf uit Maasbracht gekocht dat er ruim 30 jaar zand en grind mee heeft vervoerd naar België. Op een gegeven moment is het schip – hier wordt de geschiedenis vaag – uit de vaart genomen en verbouwd voor het varen met gasten, naar het schijnt door een winkelier uit Hoogeveen.
In 1992 lag het schip, als de VITA, in Medemblik waar het als woning werd gebruikt. Zij is toen gekocht door een oud schipper die haar gebruikte als plezierboot en haar twee jaar later weer doorverkocht. Die eigenaar heeft het als varend woonschip gebruikt met als ligplaats Leeuwarden.

In 2005 is een groot deel van de salon door kortsluiting uitgebrand. In 2007 – na de verbouwing – hebben wij haar gekocht en vervolgens grondig verbouwd.
Wij hebben haar met groot ritueel omgedoopt naar ’t MAJEUR (“liggend water” in het Bargoens).

www.t-majeur.nl

Reageren is niet mogelijk.